Hoe kies ik een padelracket


Vele vooral beginnende padelspelers hebben heel wat vragen over hoofdzakelijk padelrackets. Schaf ik een racket aan van een bekend merk of een goedkopere versie van een onbekend merk, moet ik een zwaar of licht racket kiezen, dient het materiaal van koolstof, carbon of glasvezel te zijn en last but-not-least wat betekenen de termen Diamant, Rond of Druppelvorm en moet ik daar rekening mee houden bij de aanschaf van een racket?

Bij Padel hebben we te maken met 4 basisvormen, te weten Diamond (diamant), Round (rond), Teardrop (druppelvorm) en Hybride

Rond (Round) Padelracket
Het blad van het racket heeft een cirkelvorm, dus Rond. Het gewicht hierbij zit in het midden, de sweetspot (dat deel waar de gaten zitten) is vrij groot en bevindt zich op het midden van het racket, zodat het gemakkelijk te gebruiken is voor beginnende padelspelers die controle willen hebben over de ballen die ze slaan, maar ook gevorderde spelers zullen veel plezier beleven aan een controle racket waarbij ze de ballen vanaf het net in de hoek kunnen plaatsen.

Diamant (Diamond) Padelracket
Het blad met een Diamant vorm heeft een wat hoekig blad, de sweetspot is kleiner en meestal ligt het gewicht op de top van het racket (topzwaar of licht topzwaar). Met het gewicht in de top kun je de ballen harder slaan en is er minder controle over de bal. Wij adviseren beginnende padelspelers niet te beginnen met deze diamant vorm aangezien het lastiger is om mee te spelen!

Druppelvormig (Teardrop) Padelracket
Deze rackets met hun traanvormig blad in het meest populair bij de beginnende padelspelers en is in feite een mix tussen een Rond en een Diamantracket, waarbij de sweetspot zich hoger op het racket bevind en er daardoor een mix ontstaat van controle en power. Indien je al gespeeld hebt met een Rond racketblad en je wil meer power uitoefenen, dan adviseren wij je niet gelijk een Diamant racket te nemen, maar eerst over te stappen op een Teardrop racket.

Hybrid Padelracket
Dit zijn rackets met een mix tussen een Teardrop en een Diamont racket en zijn lastig te classificeren of zelfs compleet nieuw, denkende aan padelmerken als de Asics of sommige Head rackets.


Oversize Padelracket

Dit zijn rackets met een groter blad. Zo kun je extra power aan de bal meegeven, ook kun je veel spin meegeven waardoor de bal voor de tegenstander moeilijker terug te slaan is. Een oversized racket heeft echter ook nadelen. Moeilijke ballen uit het midden van het veld zijn bijvoorbeeld moeilijk om terug te slaan, daarnaast heb je minder controle en kun je daardoor je ballen minder gericht plaatsen. Binnen de basisvormen hebben we het meestal over de Round Oversize, de Diamond Oversize of de Hybrid Oversize.


Naast de 5 bladvormen dient u tevens meer te weten over de Grip, het Gewicht, het Frame, de Kern en ons Advies.


Grip
Padelrackets worden, met uitzondering van het merk StarVie geleverd met een standaard griplengte en dikte. Deze grip bestaat uit een basisgrip welke je dikker kan maken door er een overgrip omheen te brengen. Het is belangrijk om de overgrip regelmatig te veranderen, want als je handen zweten, zal je grip snel verslechteren en zul je uiteindelijk veel negatieve racketbewegingen krijgen hebben wanneer je de bal raakt.


Een goed oplossing hiervoor is, om gebruik te maken van de HesaCore grip.

De Hesacore Tourgrip is een grip die de oorspronkelijke grip van het racket vervangt. Door zijn specifieke vorm kunt u meer wrijving creëren met uw vingers. Dit heeft veel voordelen.
Ten eerste is de Hesacore Tourgrip veel comfortabeler dan een traditionele grip: veel padelspelers die het al gebruiken, waaronder de Nederlandse Padeltop kunnen het niet meer missen.
Ten tweede maakt het feit dat de hand veel steviger en stabieler is aan het handvat, het mogelijk om de spieren van hand en onderarm te ontspannen, waardoor spiervermoeidheid en trauma's als gevolg van een te energieke grip worden beperkt. Bovendien stelt de Hesacore Tourgrip je in staat om te spelen met een grotere veiligheid en effectiviteit, waardoor de prestaties verbeteren (Spin en controle), omdat wanneer je het gebruikt, je zult beseffen dat het racket niet langer in je hand beweegt.

Gewicht
Racketgewicht is erg subjectief, je moet verschillende rackets proberen en zien welk gewicht je het meest aanspreekt. De algemene richtlijnen zijn de volgende:
• Dames - tussen 340 gram en 370 gram. De meeste kiezen voor 360 gram
• Heren - tussen 360 gram en 390 gram. De meeste kiezen voor 370 - 375 gram
• Kinderen - tussen 240 gram en 280 gram

Hoe het gewicht wordt verdeeld, is ook erg belangrijk en kan de manoeuvreerbaarheid en balans tussen controle en kracht volledig veranderen. De beste manier om wendbaarheid te beoordelen, is door een racket uit te proberen en te kijken welke stijl het beste bij u past. Uit onze ervaring is het het gemakkelijkst om te beoordelen hoe wendbaar een racket dichtbij het net is om volleys te spelen. De behendige rackets geven je een gevoel van snelheid bij het voorbereiden van een volley, terwijl de minder behendige rackets een beetje omslachtiger aanvoelen.


Dikte
Het dikte van een racket ligt meestal tussen de 34 mm (Damesrackets) en 38 mm (Herenrackets). Beneden de 34 mm zijn geschikt voor kinderen. Gevorderde spelers gebruiken meestal een dikker racket om de bal harder te slaan. Beginnende padelspelers daarintegen gebruiken vaak een wat dunner racket omdat het gemakkelijk te hanteren is.


Frame
Een paar jaar geleden werden rackets van een combinatie van metaal, ijzer of hout gemaakt met een mix van aluminium en of rubber. Tegenwoordig zijn er vergaande technologieën en zijn er andere materialen beschikbaar als Carbon, Koolstof, Grafiet, Kevlar, Graphene of zelfs Titanium.

Een racket bestaat uit 2 hoofddelen, te weten het frame en het blad. Het frame wordt geproduceerd uit een mix van glasvezel en koolstof en het blad meestal van zacht materiaal (schuim). Glasvezel bij het frame is goedkoop maar niet sterk vandaar dat duurdere rackets vaak voorzien zijn van Carbon, Koolstof of Grafiet.
Het blad van een racket is dus meestal geproduceerd van zacht materiaal en werkt als een soort katapult, wat erg fijn is voor spelers die de bal hard willen slaan zonder al teveel kracht te gebruiken.
EVA is een veel harder materiaal dat meer controle geeft en geschikt is voor spelers die met Power willen slaan.


Kern
Een racket is opgebouwd uit een Frame, een Kern en het uiteindelijke blad. Het gebied waar het racket de bal raakt is erg belangrijk. Padelrackets bestaan uit een inwendige EVA (schokdempend rubber) kern met verschillende behandelingen van verschillende materialen. Elke fabrikant van padelrackets gebruikt speciale technieken en behandelingen afgeleid van het voortdurende en onophoudelijke onderzoek dat ze verrichten. Over het algemeen worden glasvezel, carbon en grafiet ook hiervoor gebruikt. Deze materialen worden ook voor het inwendige frame ter ondersteuning van de EVA kern gebruikt.

Zo bestaan er diverse soorten materiaal die in een Kern worden gebruikt, te weten:

  • Polyethyleen die je helpt om elke opname te voelen en je hebt niet veel kracht nodig om snelle opnamen te maken. Omdat je iets meer tijd hebt om in contact te komen met de bal, kun je effecten gemakkelijker toepassen. Het nadeel is dat, omdat het schuim erg veerkrachtig is, je minder kracht zult hebben in smashes.

  • EVA-rubber is hard en minder flexibel. Het is moeilijker om mee te spelen, vooral in de winter wanneer de ballen zwaarder zijn. Bij hoge snelheidswedstrijden zijn rackets met EVA-kernen echter ideaal. Er zijn spelers die spelen met hard schuim in de zomer en zacht schuim in de winter. EVA-kernen zijn duurzamer dan die van polyethyleen.

  • De laatste tijd hebben sommige fabrikanten een derde type kern (polyethyleen) ontwikkeld dat zowel EVA als FOAM combineert. Deze hybride is een zacht rubber met een veel langere duurzaamheid, gemaakt van een kernschuim omringd door een uitwendig EVA-rubber.

Deze diverse vormen van de Kern kunnen we verder onderverdelen in EVA-rubber, EVA Black rubber, EVA Soft rubber, Multi EVA rubber en HR3.


Een beslissing nemen...
Nadat u de bovenstaande uitleg heeft doorgenomen en toch zaken niet duidelijk zijn, bel dan gerust of stuur een mail via ons Contactformulier. U kunt beter iets teveel weten dan een miskoop aangaan.

  • Voor Beginners adviseren wij een licht tot middengewicht racket te nemen met een rond blad zodat u gelijk controle heeft over de bal. In een later stadium kunt u overstappen op een Teardrop racket, een mix tussen een Diamant en een Rond racketblad.

  • Bij padelspelers die al een jaar intensief spelen adviseren wij een middengewicht tot topzwaar racket te nemen met een traanvormig racketblad zodat u controle over de bal blijft houden en wat meer power krijgt in uw slagen.

  • Bij gevorderde spelers komt het spel het meeste tot zijn recht middels een Diamantvormig racketblad zodat u met veel power de ballen kunt slaan.

  • Bij Dames adviseren wij een licht padelracket te nemen met een dikte van 35 a 36 mm en het balanspunt in de grip of in het midden.


Wij hopen dat u tot een goede keuze komt bij de padelrackets in onze Webshop en nogmaals indien u toch nog niet helemaal zeker bent van uw zaak, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!